ÜYELİK
E-posta : Şifre :

Üyelik Talep Formu

Dernek Yönetim Kurulu Dernek Üyelerimiz
BASINDA BİZ♦  Bakıcı Seçerken♦  İş Teftiş Kurulu’nda yeni teftiş anlayışı♦  Kaçak İşçide Dikkat Edilecekler♦  TV8 İlk Sayfa♦  ATV Kahvaltı HaberleriTüm Basında Biz »HABERLER♦  İş Teftiş Kurulunun Toplantısına Katıldık.♦  Çalışma ve İş Kurumu İstanbul İl Müdürü Yunus YELMEN’i ziyaret ettik.♦  İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü F. Eren Türkmen beyi ziyaret ettik♦  Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği değişti♦  Bakıcı Arayan Ailelerin DikkatineTüm Haberler »DUYURULAR♦  Genel Kurul Duyurusu♦  Derneğimiz iş teftiş kurulu müfettişleri ile ramada otelde toplandı.♦  İzinsiz Yabancı Uyruklu Eleman Çalıştırmanın Cezası♦  Kamuoyu Duyurusu♦  İoibd dernek Kuruluşu ÇalışmasıBASIN BÜLTENLERİ♦  Basın Açıklaması Yeni Corona Virüsü Covid19 Hakkında♦  Özel İstihdam Bürosu Yönetmelik Değişikliği♦  “Bakıcı Dehşeti” Değil Ruhsal Sağlık Sorunu♦  Yabancı Uyruklu İşçi Çalıştır(ma)♦  TİSK ve Ö.İ.BürolarıMEVZUAT♦  4904 sayılı kanunun İdari para cezaları♦  4857 sayılı iş kanununa göre uygulanacak para cezaları♦  4904 İşkur Yasası♦  Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği ♦  Yabancıların Çalışma İzinleri KanunuTüm Mevzuat »İZİNLİ İSTİHDAM BÜROLARI LİSTESİ♦  Özel İstihdam Büroları
Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği değişti19.03.2013

Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği değişti. Yeni uygulamada en çarpıcı değişiklik nitelikli uzman personelin İş ve Meslek Danışmanlığı Sertifikası sahibi olanlardan veya İnsan Kaynakları Yüksek Lisans yapmış olanlardan seçilmesi gerektiği şeklindeki düzenleme oldu. Ayrıca geçtiğimiz hafta yürürlüğe giren aktif işgücü yönetmeliği ile Özel İstihdam Bürolarına farklı meslek alanlarında Kurs düzenleme yetkisi de tanınmıştı. Ancak merakla beklenen Geçici İş İlişkisi kurmaya yönelik düzenleme hakkında herhangi bir değişiklik yaşanmadı. İnsan Kaynakları Sektörünü yakından ilgilendiren yasal düzenlemeler hakkında İstanbul Özel İstihdam Büroları Derneği Başkanı Vural Şeker ile görüştük.


Şeker “Tahmin edilen oranda büyük bir değişiklik henüz yapılmadı. Bunun için yasal düzenleme bekleniyor. Türkiye İş Kurumu tarafından yapılan mevzuat güncellemesi diyebiliriz. Bu güncelleme bazı belirsizlikleri ortandan kaldırdı, bazılarını daha da belirginleştirdi. Her şeyden önce Geçici İş İlişkisi kurmaya olanak tanıyan bir ön adım atılmadı. Bu konuda belirsizliğin devam ettiği söylenebilir. İstihdam ofislerinin Kurs düzenleyebilecek olması ise önemli bir gelişme, İnsan Kaynakları uygulamalarına haiz yapılar elinden İstihdama yönelik eğitim verdirmek akıllıca hamle olmuş. Büroların buna cevap vereceğini ve altyapılarını yeni plana göre kurgulayacaklarını düşünüyorum. Kurumun aynı başarılı hamleyi Geçici İş İlişkisi Kurma olanağının tanınmasıyla yinelenmesini İş Piyasaları adına beklediğimizi de ifade etmeliyiz. Eğitimde olduğu gibi Hizmet Alımlarında da Özel İstihdam Bürolarının profesyonel altyapısından gerek özel sektör kuruluşlarının gerekse Kamu kurumlarının yararlanması gerek, önümüzdeki günlerde bu konu daha fazla ön plana çıkarak önem kazanacaktır. Tabi bu gelişmelerin yanında iş arayan adaylara ya da bir işte çalışırken kapasitesini yükseltmek isteyen personele ücretli eğitim vermenin açık bir şekilde yasaklanması kararı, eğitim alanında atılan başarılı adımı desteklememiş. Kişisel Gelişim kapsamında yer alan eğitimler fark edilmese de önemli etki yaratıyor işe alım süreçlerinde. Sanırım istismar edilmeye açık bir alan olduğu için net bir ifadeyle faaliyetlerin durdurulması istenmiş yönetmelikte. Bazı eğitim kurumları ya da bir takım izinli izinsiz bürolar kişisel gelişim eğitimlerinin işe alım konusunda bir iş garantisi olduğunu vurgulayarak gıda desteği kıvamında manipülasyonla yanıltıcı reklam unsuru oluşturuyorlardı. Kurum bu durumu fark ederek netlik kazandırmak istemiş.” diyerek değişikliği değerlendirdi.
 
Yapılan değişiklikte göze çarpan en önemli sorunun nitelikli uzman personel hakkında yer alan düzenlemeler olduğuna dikkat çeken Şeker “Garip bir şey, eğitim ve istihdam arasında düzgün bağlantılar kurmaya çalışması beklenen Kurumdan beklenmeyecek ölçüde düzenleme olmuş. Hatalı olduğunu şurdan söyleyebilirim –ki bana bu ülkede eğitim görmüş gören binlerce Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü öğrencisi hak verecektir; siz bir sınava girerek alınabilinen geçerliliği tek sınav olan İş ve Meslek Danışmanlığı Sertifikasını nitelikli uzman personel için yeterli göreceksiniz ama öte yandan okul şartı İnsan Kaynakları alanında yüksek lisans yapmış olacak. Haber vereyim bugün İstihdam alanında çalışmaya en yatkın bölüm Çalışma Ekonomisi öğrencileri ve danışmanlık özelinde de PDRcilerdir. Bu düzenleme özetle şunu demiş ya 1 gün içinde alınan sertifikan olacak ya da İK da Yüksek Lisans yapacaksın.” ifadesiyle bir düzenlemeye daha ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
 
Okunma Sayısı : 7639