ÜYELİK
E-posta : Şifre :

Üyelik Talep Formu

Dernek Yönetim Kurulu Dernek Üyelerimiz
BASINDA BİZ♦  Bakıcı Seçerken♦  İş Teftiş Kurulu’nda yeni teftiş anlayışı♦  Kaçak İşçide Dikkat Edilecekler♦  TV8 İlk Sayfa♦  ATV Kahvaltı HaberleriTüm Basında Biz »HABERLER♦  İş Teftiş Kurulunun Toplantısına Katıldık.♦  Çalışma ve İş Kurumu İstanbul İl Müdürü Yunus YELMEN’i ziyaret ettik.♦  İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü F. Eren Türkmen beyi ziyaret ettik♦  Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği değişti♦  Bakıcı Arayan Ailelerin DikkatineTüm Haberler »DUYURULAR♦  Genel Kurul Duyurusu♦  Derneğimiz iş teftiş kurulu müfettişleri ile ramada otelde toplandı.♦  İzinsiz Yabancı Uyruklu Eleman Çalıştırmanın Cezası♦  Kamuoyu Duyurusu♦  İoibd dernek Kuruluşu ÇalışmasıBASIN BÜLTENLERİ♦  Basın Açıklaması Yeni Corona Virüsü Covid19 Hakkında♦  Özel İstihdam Bürosu Yönetmelik Değişikliği♦  “Bakıcı Dehşeti” Değil Ruhsal Sağlık Sorunu♦  Yabancı Uyruklu İşçi Çalıştır(ma)♦  TİSK ve Ö.İ.BürolarıMEVZUAT♦  4904 sayılı kanunun İdari para cezaları♦  4857 sayılı iş kanununa göre uygulanacak para cezaları♦  4904 İşkur Yasası♦  Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği ♦  Yabancıların Çalışma İzinleri KanunuTüm Mevzuat »İZİNLİ İSTİHDAM BÜROLARI LİSTESİ♦  Özel İstihdam Büroları
Yabancı Uyruklu İşçi Çalıştır(ma)18.04.2011

Ülkemizde turizm ve eğlence sektörü ile ev hizmetleri başta olmak üzere bir çok alanda yabancı uyruklu işçi çalıştırılmaktadır.

Yabancı uyrukluların çalıştırılması için yapılması gerekli işlemlerden ve bu işlemlerin yapılmaması halinde oluşacak durum 27.02.2003 tarihli ve 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ile Yabancıların Türkiye`de bağımlı veya bağımsız çalıştırılması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iznine tabi tutulmuştur.

Yabancı uyrukluların çalıştırılabilmesi için mutlaka izin alınması gerekmektedir. Yabancı uyruklular çalışma izni almak için yurt içinden başvurabileceği gibi yurtdışındaki Türk Konsoloslukları aracılığı ile de başvurabilirler.

Başvurular Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’ne yapılacaktır. Başvuruda istenecek belgeler konusunda Bakanlığın http://www.calisma.gov.tr internet adresinden geniş bilgi edinilebilir.

İzin almadan yabancı uyruklu bir şahsı kaçak çalıştıranlar hakkında (İş Müfettişi veya Sosyal Güvenlik Müfettişinin incelemesi sonucunda) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüklerince idari para cezası uygulanır.

Geçtiğimiz yıllar içerisinde çalışma izni almadan yabancı çalıştıran işverenler hakkında her bir yabancı uyruklu için 5.000 YTL idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca çalışma izni olmadan çalışan yabancı uyruklu şahsa da 500 YTL idari para cezası uygulanmaktadır.

İşverene uygulanan yaptırım sadece idari para cezası ile sınırlı değil. İdari para cezâsından ayrı olarak çalıştırılan yabancı uyruklunun, varsa eş ve çocuklarının konaklama giderlerini, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve varsa sağlık harcamalarını da işveren karşılar.
İzinsiz (kaçak) yabancı işçi çalıştırmanın işverenler yönünden ağır cezaları var.

Yabancı uyruklu işçi çalıştırma konusunda işverenlerin çeşitli yaptırımlarla karşılaşmaması için gerekli dikkat ve özeni göstermeleri gerekiyor.

Okunma Sayısı : 9118